Povestea

 De peste două veacuri, la Tohani se face vin. Un terroir unic, oameni care cunosc și iubesc via de generații și pasiunea pentru vin au marcat istoria acestui loc binecuvântat. Iar ultimele decenii au adus în evoluția Tohaniului visuri îndraznețe, realizări pe măsură și vinuri demne de potențialul excepțional al României în acest domeniu.

Așa se face că, în era contemporană, la Tohani au luat naștere vinuri eveniment precum APOGEUM – vinul care a câștigat Tohaniului renumele de ”acasă la Feteasca Neagră”, sau vinuri de creație precum Principele Radu, Siel, Wine Chocolate sau Maestro. Tot aici se află conservată singura vinotecă din zonă, ce adăpostește peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție, sursa unor viitoare mari surprize pentru iubitorii de vin.

Virgil Mandru, Proprietar Tohani România

POVESTEA

Tohani a cunoscut o lungă istorie, documentele care atestă existența podgoriei datând din 1773. A fost, dintotdeauna, un loc cu o putere aparte, care a influențat destine și a schimbat cursul istoriei.
1930 – Tohani sub semnul regalității
Complexul format din conac, crama si vechiul beci au constituit candva o proprietate regala, carea a partinut Principelui Nicolae al Romaniei si sotiei acestuia, Ioana Doletti Dumitrescu. Principele Nicolae, al patrulea copil al regelui Ferdinand si al Reginei Maria, a trait o frumoasa poveste de dragoste cu Ioana Dumitrescu Doletti , fiica lui Iorgu Dumitrescu din Tohani. Cei doi s-au casatorit pe 28 octombrie 1931, incalcand Statutul Casei Regale, iar ceremonia a avut loc la Tohani. Conacul de la Tohani a fost locul in care Principele Nicolae si Ioana Doletti au trait cea mai fericita perioada din viata lor.

De atunci, toți cei care au ales să se oprească la Tohani – pentru un timp sau pe viață – au cunoscut și au simțit pasiunea pe care acest loc o inspiră oamenilor. In Crama Apogeum pastram pagina originala din registrul de stare civila, in care apar semnaturile mirilor.
1948 – Tohani trece în proprietatea statului

În anul 1948, Domeniile Tohani devine proprietate de stat iar în anii următori, printr-o
asociere cu specialiști din zona Bordeaux, Franța, a fost construită crama, păstrată până în ziua de astăzi ca loc de vizită și muzeu. Aici se află conservată singura vinotecă din zonă, ce adăpostește peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție.
2000 – Tohani redevine un reper al creației de vinuri 

În anii 2000, compania este privatizată și cunoaște un amplu proces de modernizare. Construcția unei noi fabrici cu tehnologie de ultimă oră, o nouă infrastructură, replantarea viței de vie pe suprafețe importante. Acesta este începutul perioadei moderne, când echipei Tohani i se alătură oenologul din Africa de Sud, Albertus Van Der Merwe, aducând la Tohani aerul lumii noi, care completează perfect tradiția și priceperea oenologilor români.
Terroir

Tohani este un loc privilegiat, care îndeamnă mintea și sufletul să se deschidă în fața forțelor creatoare ale naturii și omului. Amplasat în mijlocul regiunii Dealu Mare, Tohani se întinde pe 7 dealuri însorite, binecuvântate de un climat special. Dealurile sunt orientate spre sud-est, primind mângâierile generoase ale soarelui pentru mai mult timp. Astfel, strugurii se bucură de soare 14 zile în plus pe an faţă de alte zone viticole ale ţării. Ajungând mai devreme la maturitate, boabele au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative.

Podgoria Tohani este amplasată pe paralela de 45 de grade, asemenea celebrelor Podgorii Bordeaux. Microclimatul mediteranean, care face posibilă creșterea smochinului și a migdalului, oferă viței de vie condiții de dezvoltare speciale, ceea ce face ca vinurile de Tohani să aibă culoare și arome intense, corpolență și echilibru organoleptic.
APOGEUM - TOP 1% vinuri la nivel mondial
Crama APOGEUM, amplasată în inima Dealului Mare, este locul unde ia naștere unul dintre cele mai prestigioase vinuri din România. Feteasca Neagră APOGEUM a câștigat multiple medalii de aur pe patru continente, situându-se în top 1% vinuri la nivel mondial, conform Vivino.
Via din care se naște APOGEUM are peste 50 de ani iar metoda de vinificație este veche de două milenii. Vinul se odihnește în amfore de ceramică și trece printr-un proces elaborat și de durată. După doi ani de maturare în baricuri franțuzești, APOGEUM ajunge pe piață în ediții limitate de până la 10.000 de sticle.