Aerisirea sau oxigenarea vinului constituie un argument uneori controversat ce împarte lumea vinului: este un subiect despre care se aud de toate și fiecare contrazice ce se spune. În primul rând, trebuie să ne întrebăm care este scopul decantării. Consider că există două motivații punctuale pentru care un vin trebuie să treacă în decantor; de natură “fizică”, atunci când vinul are o depunere evidentă în sticlă și bineînțeles un motiv legat de chestiunea “gust și olfact”. Pentru un vin ce are o depunere evidentă, mai ales dacă suntem la restaurant, decantarea este obligatorie iar alegerea unui model specific de carafă este esențială.

Pentru un vin roșu cu câteva decenii pe umeri, spre exemplu, dacă prezintă o depunere evindentă însă nu doresc să-i modific evantaiul aromatic, optez pentru un decantor cu gât lung și îngust, pentru a conserva frumusețea vinului, evitând totodată o oxigenare excesivă. Pe de altă parte chiar și un roșu tânăr, mai mult sau mai puțin filtrat, poate avea un minim de depuneri. Este cazul în care aleg un decantor cu un gât mai generos, pentru o oxigenare mai rapidă. Sunt și ocazii în care, absența desăvârșită de depuneri mă ține departe de orice decantor, iar optiunea mea este însuși paharul în care se servește vinul, care în orice caz este generos în dimensiuni și permite vinului să evolueze treptat.

Gusturile clienților sunt totuși orientate spre senzațiile moi și rotunde ale vinului, motiv pentru care, nu este rar să decantez vinuri tinere care prezintă complexități evidente, cum poate fi cazul unor Cabernet Sauvignon-uri, Fetească Neagră, cu percepții mai aspre și colțuroase. Voi utiliza, în acest caz, un decantor clasic cu gâtul mai larg, pentru un timp ce poate varia de la câteva minute la câteva ore, în așa fel încât să fie pregătit deja la începutul cinei. Toate acestea ținând cont de gustul și dorințele oaspetelui.

Ca părere personală, dacă am și acordul clientului, decantorul rămâne pe raft iar vinul îl decantez direct în pahar. Este o viziune, romanțată sau romantică dacă se dorește, care mă intrigă să asist la evoluția vinului pe parcursul cinei. Ca și cum
ar fi un prieten ce se dezvăluie încet, de la antreu la desert, la început mai închis și timid, iar la final să dezvăluie ce are mai bun.

Ștefan Timofti
Sommelier Tohani România