Fata cu plete roșcate se uita la mine cu o privire total diferită, după ce încercase cea mai armonioasă senzație experimentată de papilele sale gustative. Pe cea mai fină felie de pâine, o bucățică de terină de foie gras, cu dulceață de caise și o cupă de ARUM. Prea mult – gândi ea – și toate simultan. Dintr-o dată trecuse de la statusul de novice, la profesionistă a gustului. Hotărâse în acel moment că, în viitorul său, nu mai putea lipsi acea armonie condimentată de contrast.

Este o magie creată la Tohani. Numiți-l vin dulce, dacă doriți. Nimeni nu se va supăra, mai ales că “are” conștiința de a fi altceva în ochii celor ce nu vor uita de el, la fel ca fata cu părul roșcat, care și-l va aminti pentru totdeauna.

Struguri atacați de Botrytis Cinerea

 

În cramă la Tohani încă circulă ideea că lumina nu are vârstă și în orice caz: cine se grăbește? Vinurile din vinotecă, uneori au o viață mai lungă decât media umană și, la fel ca noi, se transformă, în ani. Își schimbă culoarea, care de la galben pai devine aurie, ajungând uneori la chihlimbariu. Au evoluție în parfum, în funcție de clima fiecărui an și se poate considera un pahar de vin de la fiecare plantă, nimic mai mult. Și oricum, toate astea numai după ce ciorchinii de Tămâioasă Românească au fost atacați de Botrytis Cinerea, putregaiul nobil ce conduce spre acel gust enigmatic.

Un mucegai, un terroir special, așteptarea unei clime capricioase și umede. Uneori, în vie, oamenii sunt doar spectatori și așteaptă să se întâmple magia naturii. Este vremea culesului unui strugure urâțel și neuniform, dar special.

Este doar nevoie de răbdare, cum spunea De Niro în filmul Ronin: nu pierdem timpul aici, așteptăm.

Vă grăbiți cumva? Pentru că ARUM este un vin rar și în orice caz de savurat în companie.

Știu că vă întrebați ce caută prietenul vostru cel mai bun acolo, când aveți deja o felie de pâine încălzită pe grătar, terina de foie gras și pe fata cu părul roșu, care în sfârșit este majoră..

 

Ștefan Timofti

Sommelier Tohani România

25% reducere!

Inregistreaza-te acum si primesti un cupon de discount pentru prima comanda

Livrare gratuita la comenzile de peste 150 RON Promotiile nu se cumuleaza!